Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur de scrutin în alegerile prezidențiale cu doar câteva zile înainte ca al doilea tur să aibă loc.
Aceasta înseamnă că procesul va fi reluat de la zero, guvernul urmând să decidă o dată pentru un nou vot.
Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un aproape necunoscut de extremă dreapta, sceptic față de NATO, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin.
Decizia instanței vine după ce documentele de informații au fost declasificate, sugerând că Georgescu a beneficiat de o operațiune de influență în masă – desfășurată din străinătate – pentru a interveni în rezultatul votului.
La câteva ore după decizia instanței, Georgescu a declarat la un post de televiziune românesc că democrația țării este „sub atac”, descriind verdictul ca fiind un „lovitură de stat formalizată”.
El a spus că va „merge mai departe prin procesul de vot”, sugerând că va încerca să candideze din nou pentru președinte.
Premierul român în exercițiu, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia instanței de a anula a fost „singura soluție corectă după declassificarea documentelor… care arată că rezultatul votului românilor a fost distorsionat în mod flagrant ca urmare a intervenției Rusiei”.
Într-un discurs de vineri seară, actualul președinte Klaus Iohannis a confirmat că va rămâne în funcție până când va fi ales un nou președinte.
El a spus că România este o țară stabilă, sigură și solidă, care rămâne în mod sigur și solid pro-europeană și un aliat al NATO.
Alegerile prezidențiale anulate din România și de ce contează
Intervenția electorală rusă în România reînvie amintiri întunecate
Judecătorii instanței s-au reunit vineri dimineață, în ciuda faptului că anunțaseră cu o seară înainte că nu vor discuta informații noi privind o posibilă influență externă asupra alegerilor până la turul doi de scrutin.
Legea prevede ca, în cazul anulării alegerilor, acestea sa fie reluate în a doua duminica dupa data anulării – ceea ce ar fi insemnat 22 decembrie.
Cu toate acestea, instanța a decis să ceară guvernului să reia întregul proces electoral, și, prin urmare, campania electorală.
Săptămâna trecută, instanța a ordonat un recenz al voturilor exprimate în primul tur de duminică, în urma unor acuzații că platforma de socializare TikTok a oferit „tratament preferențial” câștigătorului surpriză, Călin Georgescu.
Georgescu, un radical fără partid propriu, a făcut campanie în principal pe TikTok. Platforma a declarat că este „categoric fals să se afirme că contul său a fost tratat diferit față de orice alt candidat”.
El a câștigat 23% din voturi, cu 19% pentru ocupanta locului doi, Elena Lasconi, de la Uniunea Salvați România, și Ciolacu de la social-democrații de guvernare pe locul trei.
Lasconi a condamnat decizia instanței ca fiind „ilegală” și „imorală”, spunând că „astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația”.
„Vrem, nu vrem, din punct de vedere legal și legitim, nouă milioane de cetățeni români, atât din țară, cât și din diaspora, și-au exprimat preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor!” a spus aceasta.
Sperase să câștige al doilea tur de scrutin de duminică, care a fost acum anulat.
Curtea Constituțională a respins, de asemenea, plângerile formulate de doi dintre candidații învinși, care l-au acuzat pe Georgescu de finanțare ilegală a campaniei.
În această săptămână, Georgescu a negat pentru BBC că ar fi omul Moscovei.
El a susținut că establishmentul politic nu putea face față succesului său și încerca să-l blocheze.
Țara se află acum pe un teritoriu total nou, din punct de vedere politic. Și nimeni nu este sigur ce urmează.